Bestellen via Kerckeboschboek.nl is tijdelijk niet mogelijk.
U kunt de gewenste titels en aantal exemplaren onder opgave van uw naam, adres en telefoonnummer mailen naar klantenservice@kerckebosch.nl.
U ontvangt de factuur bij levering van de boeken.

Hartelijk dank voor uw medewerking!

Ruud Vermaase - Blauwhelm Blues

De realisering van mijn roman blijft een van dingen waar ik trots op ben. En altijd zal blijven. De releasedatum is alweer ruim 3 jaar terug maar ik zal toegeven dat ik er nog wel eens stiekem een stukje in lees. Merkwaardig genoeg heb ik bij het teruglezen nooit gedacht dat ik het nu (compleet) anders zou hebben gedaan. Dat heb ik bij het teruglezen van mijn oude columns of verhalen maar al te vaak. Ook de uitvoering en het omslagontwerp vind ik nog steeds mooi en pakkend.

Onbewust heb ik toch heel wat van mij afgeschreven in het verhaal. Vanzelfsprekend de twee hoofdonderwerpen: de bewogen tijd in Libanon en het afbreken van mijn studie in Delft. De teloorgang van topfitte gevechtsklare blauwhelm naar een zwaarlijvige drinkende falende student. Waarbij ik altijd weer die vraag krijg: wat is nu fictie en waar eindigt je werkelijke belevingen?

Tijdens het schrijven blijk je ook kleine jeugdtraumaatjes van je af te kunnen schrijven. Toen ik onlangs op mijn werk door iedereen werd gecomplimenteerd met mijn korte coupe (maakt je jaren jonger!) citeerde ik zelfs even uit eigen werk. (Zie blz 12, Blauwhelm Blues.) Mijn hele leven al vind ik naar de kapper gaan een zinloze onderneming. De schuld ligt ontegenzeggelijk bij mijn vader. Een beroepsofficier die niet duldde dat zijn enige zoon (‘ik heb al 4 dochters’) lange haren had. We hebben het over een jongetje in de jaren 60! Toen ik naar de middelbare school ging bleven de tweewekelijkse bevelen ineens uit. Sindsdien heb ik altijd (te) lange haren gehad, ook nu nog terwijl het flink aan het uitdunnen is. Als mijn zoon, geheel uit zichzelf, vraagt of hij naar de kapper mag, heb ik altijd de neiging om hem van het idee af te brengen. Nog verbaasder ben ik als hij er dan een heel stuk vanaf blijkt te hebben laten halen. Dat zou ik nooit doen. Nooit. Of nu toch wel? Het maakt blijkbaar jaren jonger, iets wat ik nu zo onder de hand wel kan gebruiken.

Ruud Vermaase